Jaarfeesten

Het vieren van jaarfeesten is een goed gebruik op de vrijeschool. Jaarfeesten markeren traditioneel belangrijke momenten in het jaar en komen uit de feesten die al eeuwen gevierd werden vanuit kerkelijke en folkloristische traditie. Sommige feesten kent iedereen: Kerstmis, Sinterklaas, Pasen en Pinksteren. Andere, zoals het Michaëlsfeest, Driekoningen en het Sint Jansfeest zijn minder bekend.

Met de vieringen willen we bij de leerlingen een gevoel voor cultuurthema's en het ritme van de seizoenen ontwikkelen. Daarbij willen we de kern van het jaarfeest niet uit het oog verliezen maar vandaaruit het feest vormgeven.
Sommige feesten vieren we heel sober.

Het Michaëlsfeest is het eerste jaarfeest van het schooljaar. Hier vieren we het einde van de zomer. Traditioneel is dit de tijd dat de laatste oogst wordt binnengehaald, voordat herfst en winter aanbreken. Dankbaarheid voor wat de zomer gaf en moed om het duister - de korte dagen van de winter - tegemoet te treden, zijn de aanleiding om met de kinderen graan te malen of jam te maken; de elementen te trotseren in een "moedspel" of de ·angst' te overwinnen door het kwaad tegemoet te treden als een echte Sint Michaël die de draak verslaat.

Andere feesten die we vieren: St Maarten, Adventstijd, Sint, Kerst, Driekoningen, Maria Lichtmis (alleen bij de kleuters) Palmpasen, Pasen (heel sober), Pinksteren en met het St. Jansfeest sluiten we het schooljaar af.

Overal op onze website vindt u foto's van de Jaarfeesten.

Recente foto's