Boerderijschool

De 4e klas gaat vanaf februari elke vrijdag naar de boerderij ‘t Hulshof in Almen, tot november. Het boerderijproject is niet zomaar even gezellig een aantal ochtenden naar de boerderij gaan. We hebben hier een bepaalde bedoeling mee. Daar zit een visie achter.

In de boerderijschool willen we leren van en voor het leven. Op de boerderij ben je dicht bij de basis van het leven. Daar werken mensen met de grond en de dieren om ons te voeden.
Als je als klas een jaar lang al werkend de wisseling van de seizoenen meemaakt, word je een beetje boer. Je beleeft de kou, de warmte, de droogte en merkt dat je op een kletsnatte grond bijna niets kunt beginnen.
Een morgen op de boerderij, twintig keer per jaar, leert kinderen zichzelf kennen, leert ze samenwerken, ervaringskennis opdoen, doorbijten en geeft ze inzicht in een grotere maatschappelijke en economische samenhang.
Op de Boerderijschool werken de boeren en begeleiders vanuit de principes van het Ervaringsleren. Ze kijken naar hun intuïties in het werken met de kinderen. Daaruit zijn in de loop der jaren ontdekkingen ontstaan die deze boerderijschool zo haar eigen kleur hebben gegeven.

Enkele ervaringen


Nathalie, 'boerin', over het Thema Handel, winkel en boekhouding
"Succes van vandaag was het berekenen van de hoeveelheid geoogste groente. Toen alles geoogst was hebben wij de groente uitgestald in kratjes. Daarna had N een soort formulier gemaakt om uit te kunnen rekenen hoe veel de groente waard zou zijn op de markt. Ze moesten de groente wegen, kregen dan de inkoopprijs (van groothandel prijslijst) en moesten daar 50% boven op calculeren om de verkoopprijs te berekenen. In totaal €136.00! Veel verbaasde kinderen. Het idee om de groente te verkopen begint te groeien."

Ervaringen van leerlingen
"Ik vond het fijn om in de tuintjes te werken. Daar ben je eigenlijk je eigen eten aan het maken. Ik vond het ook leuk om de koeien te voeren, want dat is gewoon heel leuk. Ik heb in de tuintjes wel heel veel geleerd over wat je wel of niet kan eten en wat gewoon onkruid is."

"Het leukste vond ik de kalfjes, je mocht ze aaien en je mocht bij ze in het hok. Wat ik niet leuk vond was het wieden en schoffelen. Ik heb geleerd dat je dieren goed moet verzorgen en dat een boer heel vroeg moet opstaan, elke dag weer. Het werken op de boerderij maakte mij blij en erg moe."